Omstridd satsning på energiproduktion

Brasilien gör en storsatsning på att bygga ut sin energiproduktion. Men det är en satsning som mötts av kritik från många, även inifrån regeringen och från grannländerna.

”Snart kan vi bygga en egen atom-ubåt”, utropade Brasiliens president Lula da Silva stolt häromdagen.

Da Silva gjorde uttalandet i samband med att han offentliggjorde beslutet att bygga ett tredje kärnkraftverk i landet, och att satsa flera miljarder kronor på att utveckla ett kärnkraftsprogram.

Programmet inleddes för 30 år sen och syftar till att göra Brasilien till ett av dom länder som tekniskt behärskar hela processen för anrikning av uran. Detta framhöll Lula med stor entusiasm, medan det för andra snarare uppfattades som ett hot.

Söker efter gas och olja
Men Brasilien satsar också på andra energikällor. Det statliga oljebolaget Petrobras har intensifierat sökandet efter gas och olja på djupt vatten i syfte att så snart som möjligt göra sig oberoende av gasleveranserna från Bolivia. Men framförallt har planerna på att bygga ut vattenkraften i Amazonas tagit stora kliv framåt.

Nyligen sa Brasiliens miljömyndighet Ibama, efter två års undersökningar, ja till att bygga två kraftverk i Madeirafloden. Det är en av Amazonas största bifloder och ett av de vattendrag med flest fiskarter i hela världen.

Ibama ställer upp 33 hårda villkor för att projektet ska få genomföras. Men miljögrupper, och även medlemmar i regeringen, är ändå kritiska.

Hotar artrikedomen
De menar att artrikedomen hotas, att tiotusentals människor kommer att förlora sin utkomst, att vattentillflödet till Amazonasfloden hamnar i farozonen och att stora markområden också i grannländerna Bolivia och Peru hotas. Bolivia har också formellt gett uttryck för oro.

Men den brasilianska regeringen är fast besluten att genomföra sina planer. Den vill till varje pris undvika att hamna i samma kris som för sex år sedan, då industrin stundvis tvingades stoppa produktionen och städer låg i mörker långa tider.

I jämförelse med risken för att det ska upprepas, väger de kritiska rösterna lätt.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista