Slakt av virussmittade grisar dröjer

Slaktningen av de grisar som smittats med grisviruset PRRS kan dröja till slutet av nästa vecka. Anledningen är att det måste finnas tid att göra rent ordentligt i slakterierna efteråt, säger Per Wallgren, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Om man inte får in grisarna på slakteriet får man avliva dem på plats. Som jag har förstått det så har man läget under kontroll en vecka till men väntar man längre blir det nog problem, säger Per Wallgren.

Det var på fredagen som Jordbruksverket beslutade att totalt 20 000 grisar från de smittade gårdarna i Skåne ska slaktas eller avlivas.

Per Wallgren på Statens veterinärmedicinska anstalt hoppas att drygt hälften kan gå till slakt, men resten kommer att avlivas på plats och sedan transporteras från gårdarna för destruktion. Det är viktigt att hela processen sker på ett säkert sätt.

– Det är viktigt att man hinner göra rent slakteriet och därför vill man göra det sist på veckan för att annars finns risken att man sprider smittan till andra friska gårdar. En sådan här typ av slakt måste ske i slutet av veckan när man har tid att göra rent, tid att desinficera och tid att låta det torka upp så det här viruset kan dö av, säger Per Wallgren.

Per Wallgren är även inblandad i den pågående undersökningen av var viruset kommer ifrån. Och eftersom de drabbade grisuppfödarna sålt suggor till tyska slakterier är ett spår att viruset kommit med de transportbilar som varit i Tyskland där sjukdomen finns sedan länge.

– Vi vet att sjukdomen finns i Tyskland så att kontakten med Tyskland är en av de farvägar vi undersöker. Vi vill inte måla ut Tysklandstransporten som den enda men däremot vill vi avråda från kontakter som kan vara riskfyllda och då är kontakten med Tyskland ett sådant beteende.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".