Fem åtalas i stor insiderhärva

Fem personer åtalas vid Stockholms tingsrätt i en stor insiderhärva. Tre åtalas för grovt insiderbrott. De ska ha köpt aktier i teknikbolaget CTT för två år sedan, strax innan bolaget offentliggjorde en miljardorder från Boeing.

Härvan är en av de största i Sverige, säger Yngve Rydberg, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Penningmässigt ser det ju ut att vara rätt så omfattande, och det är rätt många personer. Så man kan nog säga att det är ett av de större, säger Yngve Rydberg.

Aktien steg med 200 procent
Ordern från flygplanstillverkaren Boeing fick CTT Systems aktie att stiga med drygt 200 procent. De åtalade ska ha köpt aktier kort tid innan ordern blev offentlig och tjänat upp till en miljon kronor.

Enligt vice chefsåklagare Yngve Rydberg är det aktuellt att yrka på fängelse för de personer som är åtalade för grovt insiderbrott. Maxstraffet är fängelse i fyra år.

Alla åtalade har kopplingar till miljardären Karl-Axel Granlund och hans företag Volito. Volito är storägare i CTT Systems och Granlund är styrelseordförande i CTT Systems. Han är inte själv misstänkt utan ställer upp som åklagarens vittne.

Vill inte ta ställning
Två åtalade har tidigare arbetat på Volito, den ene nära ledningen och den andre som chef i ett dotterbolag.

Volitos vd Sven Holmgren säger att han inte vill ta ställning till om de båda är skyldiga förrän domen har fallit, men trots det har dom redan fått sparken från företaget.

– Vi är givetvis allvarligt bekymrade över att det här överhuvudtaget har kunnat ske hos oss. Vi ser seriöst på det och har samarbetat med polis och åklagare från första början, säger Sven Holmgren.

Flera fall
Fallet med CTT är bara ett i raden. På senare tid har Cevianhärvan och insiderskandalen i Studsvik fått stor uppmärksamhet. Ekobrottsmyndigheten har högtryck i insideråtal just nu.

Många aktieaffärer på börsen är en orsak till fler insideranmälningar. Samtidigt börjar den nya strängare lagstiftningen om insiderbrott ge resultat, säger Erik Saers, chef för marknadstillsyn på Finansinspektionen.

– Det är kombinationen av bättre resurser på Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen, och att vi har en väldigt aktiv marknad, säger Erik Saers.

Det är högkonjunktur?

– Ja.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".