Almedalsveckan avslutades

Oenighet inom den borgerliga alliansen blev en av de mest uppmärksammade frågorna på politikerveckan i Almedalen, som avslutades på lördagen. Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander sammanfattar veckan.

Regeringen sammanträdde i Visby, men de borgerliga allianspartierna avstod från att göra något gemensamt.

I stället har politikerveckan understrukit några av de frågor där de inte är överens.

Finansministern Anders Borg öppnade en offentlig budgetförhandling med försvarsministern om hur mycket pengar försvaret ska spara.

Försvarsministern vägrade
Mikael Odenberg vägrade gå med på Borgs krav om att minska försvarsanslagen med en tiondel.

– Det här är ingenting som har diskuterats. Vi har en försvarsberedning som sitter, vi har en perspektivplanering som pågår, vi ska gå till riksdagen i början av 2008 och bestämma Försvarsmaktens fortsatta inriktning i riksdagen. Sedan får man se vilka ekonomiska konsekvenser de besluten får, sa Mikael Odenberg.

Centerpartisten och miljöministern Andreas Carlgren vill höja bensinskatten, men det vill inte kristdemokraterna.

Hägglund låg lågt
Partiledaren Göran Hägglund, som för övrigt var den ende borgerlige partiledare som talade i Almedalen, låg lågt.

– Jag tror nog att alla har en förståelse för att det är ett problem här. Det går naturligtvis att hitta andra vägar som skulle kunna fungera väl för dem som inte har något alternativ till bilen. Det tycker jag att vi ska diskutera mellan partierna, sa Göran Hägglund.

Kristdemokraterna har nyckeln i en annan regeringssplittrande fråga, närmast en kabinettsfråga för Göran Hägglund, nämligen den om könsneutrala äktenskap. Kristdemokraterna, med sina drygt sex procent av rösterna, blockerar resten av riksdagen i den frågan.

Första gången för Sahlin
Mona Sahlin talade i Almedalen för första gången, men det mest politiskt intressanta beskedet från socialdemokraterna var Pär Nuders, ekonomisk talesman om skatterna.

– Vi var motståndare till förvärvsavdragets införande på principiella grunder. Nu när det väl är infört måste vi förhålla oss till det. Jag tror att det vore politiskt oklokt att i det statsfinansiella läge vi nu befinner oss i, gå fram med krav på högre skatt för dem med låga och medelstora inkomster, samtidigt som höginkomsttagarna och de förmögna har fått sina skatter väsentligt sänkta, sa Pär Nuder.

Skattefrågan är en av flera frågor där partierna till vänster inte är överens, men vänsterpartiets Lars Ohly vill inte ha någon gemensam politisk plattform med socialdemokraterna inför valet 2010.

Motsatt strategi
De borgerliga har rakt motsatt strategi. De tänker presentera nya uppgörelser för framtiden när nästa val närmar sig.

Allianspartierna tycker sig ha guldläge inför nästa val, trots dåliga opinionssiffror.

Men socialdemokraterna är bra på politisk anpassning, det har statsvetarforskarna här konstaterat, och regeringschefen Fredrik Reinfeldt har i nästa val ingen Göran Persson att mobilisera mot.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista