"Mer kunde ha gjorts för att undvika spjutolyckan"

Den franske längdhopparen Salim Sdiri skrevs ut från sjukhuset under lördagsförmiddagen. Sdiri träffades av ett spjut i fredagskvällens Golden league-gala i friidrott i Rom.

Det var den finländske spjutkastaren Tero Pitkämäki som fick snedträff på sitt kast och träffade Sdiri med ett spjut som fastnade i ryggen.

Sdiri fördes med ambulans till sjukhus men väl där visade det sig att fransmannens skador inte var så allvarliga. Han väntas klara sig utan allvarliga men. Svenske Magnus Arvidsson deltog också i spjuttävlingen och blev vittne till olyckan.

– Olyckligtvis kom den utanför sektorn, allt var ju väldigt oturligt om man säger så, säger Magnus Arvidsson.

Mer kunde ha gjorts
Magnus Arvidsson tycker att mer kunde ha gjorts för att undvika gårdagens olycka.

– Det borde vara lite mer folk som är vana att säga till om det går fel, precis som man gör i golf.

Men trots att det kunde gjorts mer för att undvika olyckan i gårdagens tävling så tror Magnus Arvidsson att det är svårt att helt undvika framtida olyckor.

Han vill heller inte säga att olyckan berodde på en arrangörsmiss. Snarare var det en serie olyckliga omständigheter som ledde fram till olyckan menar han.

Kritiserar arrangörerna
Men Madeleine Melander, vice ordförande i Svenska friidrottsförbundet är kritisk till arrangörernas insats.

– Jag tycker att det är en arrangörsmiss. Man kan aldrig tänka på allt, och det kan ju hända, men här fanns inga avspärrningar som jag såg i alla fall. Samtidigt måste funktionärerna vara väldig  alerta nu vid längdhoppgropen, och påpeka även för dem som hoppar att det är en spjuttävling som pågår, så att de inte sätter sig med ryggen mot kastriktningen.

Madeleine Melander tror att händelsen kommer leda till att man ser över säkerheten på sådana här tävlingar.

– Jag tror att man kommer att ta upp en diskussion nu, både i Europaförbundet och internationella friidrottsförbundet om vad man kan göra, säger Madeleine Melander.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".