FN uppmanar Israel att öppna gränsövergångar till Gaza

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon uppmanar Israel att öppna alla gränsövergångar till Gaza. Annars riskerar ekonomin att kollapsa, vilket skulle orsaka ännu mer lidande för människorna i Gaza, varnar generalsekreteraren.

Sedan Hamas tog över makten efter hårda strider i Gaza för en månad sedan har bara nödhjälp släppts igenom gränsen.

– Det känns lite som att Gaza är ett fängelse, man kan inte resa och de som är utanför Gaza kan inte komma tillbaka. Det påverkar oss personligen, i och med att min man är i Kina, och han kan inte komma tillbaka, säger svensk-palestinskan Fadia Aiad, som bor i Gaza stad.

Tusentals väntar
När Hamas tog över makten i Gaza stängde Israel gränserna och bara några få av de 1,5 miljoner människor som bor i Gaza har fått lämna området.

I Rafah vid egyptiska gränsen, väntar flera tusen palestinier på att återvända in i Gaza, de har ont om mat och vatten.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kräver nu att Israel öppnar i första hand gränsövergången i Karni för export och import, och att människorna i Rafah släpps in i Gaza igen.

Maten börjar ta slut
Gaza är beroende av matleveranser från Israel. Fadia Aiad säger att varorna börjar ta slut i affärerna.

– Mat som kommer från Israel, yogurt och barnmat, till exempel mjölk till barn, man kan inte hitta det. Vi letar överallt, men de säger att allt som fanns är slut.

Fadia Aiad har fem barn, den yngsta är en dryg månad gammal, å hon har haft svårt att hitta bröstmjölksersättning till honom.

Bara under den senaste månaden har flera tusen affärsverksamheter i Gaza stängt och det har gjort 65 000 personer arbetslösa, det visar nya siffror från världsbanken.

Kan bli beroende av nödhjälp
FN:s generalsekreterare säger att om Gazas ekonomi tillåts kollapsa kommer fattigdomen öka och majoriteten av Gazaborna bli beroende av nödhjälp.

Fadia Aiad i Gaza stad säger att det redan märks att många har slut på pengar.

– Det kommer att bli ännu svårare. Folk lider mycket, så vi hoppas verkligen att det blir något slut på det här eländet, säger Fadia Aiad.

Katja Magnusson, Jerusalem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".