Ryssland lämnar nedrustningsavtal

Ryssland lämnar nedrustningsavtalet CFE, ett av Europas viktigaste nedrustningsavtal. På lördagen undertecknade den ryske presidenten Vladimir Putin ett dekret om att Ryssland inte längre ska tillämpa CFE-avtalet, som reglerar militärstyrkorna i Europa.

”Vi stänger inte dörren till en framtida dialog, men vi har länge varnat för att våra motparter inte tar hänsyn till Rysslands säkerhetspolitiska intressen”.

Det meddelandet kom idag från det ryska utrikesdepartementet efter det att president Putin upphävt landets tillämpning av CFE-avtalet.

Begränsar
Avtalet kom tillstånd i det kalla krigets slutskede och begränsar antalet förband och tunga vapen som får utstationeras mellan Atlanten och Uralbergen.

1999 uppdaterades avtalet med hänsyn till det rådande säkerhetspolitiska läget efter Sovjetunionens upplösning och flera Warzawapakt-länders inträde i Nato.

I den nya versionen av CFE-avtalet fanns bland annat ryska löften om att lägga ned sina baser i Georgien och Moldavien.

Vägrar skriva under
Så länge det åtagandet inte är helt genomfört vägrar Nato-länderna att skriva under avtalet och bara Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Kazakstan har hittills undertecknat 1999 års version av CFE.

Dagens besked kom efter det att ryska toppolitiker på senare tid uttalat en rad hot om åtgärder mot Nato:s planerade missilförsvar i Rysslands närområde och fortsatta utvidgning österut.

En talesperson för Nato beklagar idag att Ryssland lämnar CFE eftersom försvarsalliansen betraktar avtalet som en hörnsten för säkerheten i Europa.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".