Kommuner avråder från bad i Laholmsbukten

Flera kommuner på Västkusten avråder från bad i havet. Badvattnet är enligt prover otjänligt längs den 12 kilometer långa strandsträckan från Mellbystrand till Båstad.

Laholm, Halmstad, Falkenberg och Varberg har utfärdat liknande rekommendationer, de avråder från bad.

Avloppsvatten har runnit ut i havet i en vecka på grund av översvämningar. Det finns en viss ökad risk för att få magsjuka om man badar.

Men Marie Axtelius, strandsansvarig på Laholms kommun, vill dämpa oron. Det är inte toalettvatten som rinner ut, utan mest dagvatten, det vill säga regnvatten från hustak och gator.

Inte förbjudet
Att kommunen ”avråder” från bad betyder inte att det är förbjudet att bada.

– Om man har nedsatt immunförsvar eller är nyopererad tycker jag att man ska låta bli under morgondagen. Sedan skulle jag vara försiktig om jag hade småbarn. Framförallt undvika kallsupar. Vill man absolut gå i och bada så är rekommendationen att man låter bli att svälja vattnet och sedan går upp och tvättar av sig. Det finns sötvattenduschar utmed hela stranden, säger Marie Axtelius.

– Vår förhoppning är att med lite gynnsamma vindar så kommer vi att kunna tala om att det är helt okej att bada här på måndag eller tisdag.

Regnet orsak
Nedsmutsningen beror på det myckna regnandet, och på all byggnation på Västkusten.

– Närområdet blir mer och mer hårda ytor, som asfalt och plåttak. Vattnet har ingenstans att ta vägen, det finns ingen mark kvar som kan svälja vattnet. Då blir spolar det ju av vägar och tak och där ligger det ju hundskit, fågelskit och annan skit och så rinner det ut i vattnet. Det är samma överallt, säger Marie Axtelius.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".