SACO: Sjukförsäkringen bör lyftas ur skattesystemet

SACO vill väcka liv i frågan om att göra om sjukförsäkringen till en avtalsförsäkring. Sjukförsäkringen bör lyftas ur skattesystemet och istället skötas av arbetsmarknadens parter, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på SACO.

– I dagens system betalas arbetsgivaravgifterna till staten, staten betalar till Försäkringskassan och Försäkringskassan betalar till mig. Det är katten på råttan, råttan på repet. Jag vill ha raka rör från arbetsgivaren till avtalsförsäkringen, säger Gunnar Wetterberg.

Har diskuterats förr
Frågan om att lyfta ur sjukförsäkringen ur skattesystemet och istället skapa en mer försäkringsmässig lösning har diskuterats förr.

Nu vill SACO lyfta upp frågan och få den borgerliga regeringen att agera för en förändring. För att det ska bli av, måste regeringspartierna vara överens, och i dagsläget finns inte de politiska förutsättningarna för att nå en sån överenskommelse.  

Vill nå överenskommelse
Men SACO:s Gunnar Wetterberg hoppas ändå på att regeringen ska analysera frågan och sedan nå en överenskommelse som leder till en renodlad avtalsförsäkring.

– Då är det arbetsgivaren som på lönesumman betalar rakt in till den här försäkringen, sedan får jag ut pengar när jag blir sjuk. Om vi blir sjukare än arbetsgivarna har betalat för, då måste man höja avgiften, men då minskar också löneutrymmet. Om vi däremot har regler och åtgärder som gör att vi är friskare, då kan man sänka den här avgiften och det blir mer utrymme för lönerna, säger Gunnar Wetterberg.

– Så det blir mycket rakare rör mellan lönekostnader och sjukförsäkringskostnader. Det tror jag skapar incitament att hålla igen sjukförsäkringskostnaderna på ett sätt som vi inte har i dag, och som gör att allmänheten kan stödja de förändringarna.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".