Utanför Gotland 2003. Förhoppningsvis blir det bättre den här sommaren.

Dåliga vädret ger mindre algblomning

Algblomningen i Östersjön har hittills i sommar inte blivit så kraftig som man befarade i vintras. Det är snarare väderleken än en förbättrad miljösituation som gjort att blomningen varit mindre i år.

Enligt den senaste rapporten från Länsstyrelsen har inga större ansamlingar av blågröna alger upptäckts mer än lokalt, bland annat i Stockholms skärgård och Finska viken.

Ju bättre badväder det blir desto större algblomning kan man räkna med. Det menar Fredrik Wulff professor i marin systemekologi vid Stockholms universitet.

– När blomningen kommer igång så förekommer den ju i hela vattenmassan, från ytan ned till 20-30 meters djup. Där tuggar den på, men om det blir soligt och stilla väder, samma väder som badarna gillar, då trivs också de blågröna algerna extra mycket och vid slutfasen av blomningen samlas de vid ytan. Tyvärr så är det ju samtidigt som vi är ute och ska bada, säger Fredrik Wulff.

Ökar vid badväder
Ett tråkigt besked för alla badsugna är alltså att om vädret blir mer gynnsamt för sol och bad får man också räkna med en ökad algblomning.

Det betyder att den hittills milda algblomningen i Östersjön snarare beror på vädret än att miljön blivit bättre. Det säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

– Det har ingenting att göra med att miljösituationen är bättre än förra eller förrförra året, då det var ”all time high” för algblomningen. Vi har haft tur med vädret, kan man säga.

Tar lång tid
Faran är långt ifrån över. Det kommer att ta lång tid att åtgärda miljöproblemen i Östersjön.

– Nej faran är inte över än. Problemet med övergödningen i  Östersjön är ingenting man löser varken på en kafferast eller ett decennium. Det här är ett problem som vi kommer att leva med länge.

– Det är något slags klimatfråga för regionen. Det är svårt, det är dyrt och det kommer att ta lång tid. Men det är ju inget argument för att inte göra något, det vore ju att ge upp. Östersjön är ett unikt innanhav, det finns inget liknande i hela världen, säger Lasse Gustavsson.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".