Muslimer i Gujarat fruktar hinduiskt våld

I indiska Gujarat är valkampanjen allt intensivare inför det delstatsval som ska hållas om tre veckor. Men såren är fortfarande djupa i Gujarat efter massakrerna där i mars.
Blodbadet började sedan en tågvagn med hinduiska aktivister satts i brand av muslimer. 59 hinduer dödades. I massakrerna som följde mördades över 1000 muslimer, och fortfarande känner sig många muslimer otrygga. Husain Khan räknar upp namn på hinduer i hans by Naroda i Gujarat. De här männen var med och ledde massakrerna på muslimer här i februari och mars, säger han. Alla vet vilka som var inblandade, men ännu ingen av dem har gripits av polisen, säger Husain Khan. Varje gång jag ser dem på gatan här fruktar jag att det kommer att hända igen, säger han. Här i Naroda pågår nu uppbyggnaden av hus som skövlades av hinduiska mobbar. Under upploppen i Gujarat dödades över 1000 muslimer, många brändes ihjäl i sina hus. Budskapet från många ledande politiker var att massakern på muslimer var en naturlig följd av att muslimer tidigare bränt ihjäl 59 hinduer. En del kommentatorer ser våldet mellan hinduer och muslimer i Gujarat som början till slutet för Indiens sekulära system, där alla religioner är lika mycket värda. Andra är inte lika pessimistiska, de pekar på att de flesta hinduer tar avstånd från religiös extremism, de tror att såren som uppstått efter Gujarat-våldet kommer att läkas. Under massakern på muslimska män, kvinnor och barn stod polisen i Gujarat i de flesta fall passiv. I en del fall deltog poliser i våldet. Vice polichefen Satish Varma säger att massakrerna inte kommer att upprepas. Han säger polisledningen är ny, och fast besluten att upprätthålla lag och ordning. Utmaningen blir ännu större nu inför de delstatsval som ska hållas om drygt tre veckor. Huseina Bibi säger att hon tappat tron på att polisen ska skydda muslimer. Elva av hennes grannar dödades vid massakern tidigare i år. Hon minns hur hon och andra vuxna höll för munnen på gråtande barn så att inte de hinduiska extremisterna skulle upptäcka deras gömställen. Vi känner ingen trygghet, men vi har ingenstans att fly. Det här är vårt hem, säger hon.
Nils Horner, Naroda, Gujarat i Indien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".