Tveksamhet på Volvo om försäljningsrykten

Den amerikanska biljätten Ford har fattat beslut om att sälja Volvo Personvagnar, uppgav brittiska tidningen Sunday Times på söndagen. Men Olle Ludvigsson, ordförande för IF Metall-facket på Volvo, tror inte att något försäljningsbeslut är fattat.

– I så fall ska man både informera och förhandla innan, men jag tror inte att så är fallet, säger Olle Ludvigsson.

Vad är det som får dig att tro att så inte är fallet?

– Det är jättesvårt att säga, men jag tycker att i så fall skulle man på ett eller annat sätt varit informerad.

Hur känner ni som jobbar på Volvo när det är så har mycket rykten?

– Självklart finns det en viss oro, men det är väl så att man börjar bli luttrad. Det är ju inte första gången.

Det framgår inte av tidningsuppgifterna vem som skulle vara aktuell som köpare av Volvo.

Tidigare har det förekommit medieuppgifter att familjen Wallenbergs Investor, Volvo lastvagnar, BMW och Renault är spekulanter på Volvo personvagnar.

Enligt Sunday Times finns det nu en prislapp på Volvo, 8 miljarder dollar, motsvarande 53 miljarder kronor, vilket bara är något mer än det belopp som Ford gav då bolaget köpte Volvo för åtta år sedan.

Kan finnas olika uppfattningar
Att det på senare tid cirkulerat så mycket rykten skulle kunna tyda på att det finns olika uppfattningar i Fords styrelse om man ska sälja Volvo, enligt Christer Karlsson.

En försäljning skulle vara bra för Volvo och bilarbetarna i Sverige och allra bäst vore om en stor asiatisk biltillverkare köper, säger han.

– Det skulle nog vara mycket bra för Volvo att få en annan ägare eftersom de förutsättningar som var när Volvo såldes till Ford inte längre är uppfyllda. Det var ju så att man framförallt skulle ha en kapitalstark ägare och så skulle man ha teknologi och inköpskraft, säger Christer Karlsson.

– Den första stora förutsättningen om kapitalstark ägare har ju försvunnit. Istället för att Ford förser Volvo med kapital så är det ju så att Volvo får leverera sina vinster in till Ford.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".