Katolska kyrkan betalar skadestånd för sexövergrepp

Det katolska stiftet i Los Angeles har gått med på att betala 4,5 miljarder kronor till dem som stämt kyrkan för sexuella övergrepp som har begåtts av kyrkans anställda.

Det är det största skadeståndet hittills i skandalen kring övergrepp inom katolska kyrkan.

Det handlar om otaliga sexuella övergrepp begångna av 221 präster och andra anställda vid katolska kyrkan i Los Angeles under de senaste 70 åren.

Kyrkan har tidigare erkänt att man känt till övergreppen och 508 personer ska nu få nästan 9 miljoner kronor var i skadestånd. Tidigare har kyrkan betalat 750 miljoner kronor till en annan grupp av offer.

Kyrkans advokat Micael Hennigan säger till Los Angeles Times att han tycker att det är skönt att det nu kommer till ett avslut.

Delade meningar
Men bland offren är meningarna delade. Avtalet besparar många det jobbiga vittnesmålet, men det finns också de som offentligt ville berätta vad som hänt.

Det här är det största, men ett av många skadestånd. I Boston och Portland har redan 2 miljarder kronor betalats ut. Det pågår även processer mot andra katolska församlingar i USA.

Fem katolska stift har ansökt om konkurs på grund av de höga skadeståndskraven och i flera andra har församlingar lagt ner sin verksamhet.

Erkänt att man skyddat förövare
I Los Angeles har kyrkan erkänt att man skyddat präster som utfört övergrepp, men har samtidigt vägrat öppna sina arkiv.

I avtalet ska kyrkan nu ha gått med på att lämna ut dokument. När detsamma hände i Orange County upptäcktes att övergreppen tystats ner av kyrkan under mycket lång tid.

Avtalet mellan kyrkan och offren måste först godkännas av en domstol i Los Angeles där rättegången mellan parterna skulle ha börjat just imorgon, en rättegång där katolska kyrkan nu slipper sitta i vittnesbåset. 

Jesper Lindau Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".