Nordkorea stängde omtvistad kärnreaktor

Nordkorea har stängt den omstridda kärnreaktorn Yongbyon. Landet säger sig även berett att avveckla sitt atomprogram, om USA häver sanktionerna mot Nordkorea.

Yongbyon-reaktorn har efter 20 år stängts ned för gott. Det är iallafall vad Nordkorea sa på söndagen.

Stängningen är resultatet av år av förhandlingar och mängder av olja. Nordkorea får 50 000 ton olja i utbyte för stängningen och på lördagsmorgonen när den första tankbåten anlände med sin oljeleverans gjorde Nordkorea enligt egen uppgift slag i saken och släckte omedelbart reaktorn.

Fick inte vara med
Den grupp vapeninspektörer från FN:s atomorgan IAEA som med 1 000 kilos bagage just hade landat i Pyongyang efter att ha varit utestängda under fem år, fick därmed inte vara med om det stora ögonblicket som det var tänkt.

De ska nu kontrollera att hela den stora anläggningen 10 mil norr om huvudstaden Pyongyang verkligen har somnat in.

Reaktorn har enligt uppgift aldrig producerat el, det ska inte ens finnas elledningar dit. Enligt experter har den haft en helt annan funktion, att förse Nordkorea med plutonium. Det är tillräckligt för att kommunistdiktaturen ska ha kunnat skaffa sig minst tio atombomber.

Bara ett steg på vägen
Det är egentligen dem det hela handlar om. Yongbyon-reaktorns stängning är inte målet, bara ett steg på vägen i arbetet med att förmå Nordkorea att skrota hela sitt atomprogram.

USA misstänker att Nordkorea förutom plutonium också anrikar uran, som är en annan väg att framställa kärnvapen.

Efter stängningen uttalade sig en nordkoreansk diplomat och sa att landet nu är berett att gå vidare och avveckla sitt kärnvapenprogram, förutsatt att USA häver alla sina sanktioner mot Nordkorea.

Lena Bejerot
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".