Somalisk fredskongress fick avbrytas

Den somaliska fredskongressen i Mogadishu inleddes mycket försenat på söndagen. Den avbröts efter bara några timmar, eftersom flera viktiga delegater aldrig infann sig. Mötet har kantats av oroligheter och våldsdåd.

Den stora fredskongressen har redan skjutits upp två gånger. Säkerhetsläget är komplicerat och logistiken ställer också till det.

En smygstart skedde ändå under söndagen och följdes kort därefter av granater mot kongressbyggnaden.

Abdullahi Yusuf, president för övergångsregeringen, höll ett kort tal där han sa att den osäkra tiden är över då våld var det enda sättet att utöva makt.

Dödshot
Kongressen har hotats av islamistiska motståndsgrupper och dödshot vilar över alla delegater som anländer till Mogadishu.

Under dagen hade omkring 800 delegater ändå kommit av de totalt 1 325 som ska delta. Det handlar om gamla krigsherrar, klanledare och politiker samt exilsomalier.

Sammanlagt tre granater avfyrades mot kongressbyggnaden, men missade sitt mål. Kort därefter sköts kongressen upp i väntan på att fler delegater ska kunna nå staden.

Beredd att ta våld
Jens Odlander, är Sveriges representant i den internationella kontaktgruppen, som verkar för fred och försoning i Somalia.

– Man har bestämt sig från regeringens sida och från den kommission som sköter kongressen att det här ska bli av, säger Jens Odlander.

– Man är beredd att ta även en hel del våld från oppositionen, som vi förväntar oss kommer att ske. Sedan är det inte slut med det, utan det här kommer att pågå i 45 dagar och kanske ännu längre. Vi vill inte bara se det här som en enda tillställning, utan som en större, mer långtgående fredsprocess.

Framgång om kongressen startar
Om kongressen kan starta på allvar och om alla delegater kan samlas och om större väpnade attacker uteblir - ja då är det en stor framgång för den relativt svaga övergångsregeringen.

Sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991 har splittringen varit total. Sammanlagt 13 olika fredsförsök har gjorts sen dess, men utan resultat.

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrenberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".