Terrormisstänkta i London släpptes

Två av de misstänkta för de planerade terrorattackerna i London och Glasgow släpptes på söndagen, utan att ha anklagats för något brott.

De två som släpptes i dag greps 2 juli, några dagar efter försöken till bilbombsattentat i London och Glasgow i Skottland. De är 25 och 28 år och arbetar som läkarpraktikanter på ett sjukhus i Glasgow.

Hittills har tre personer officiellt anklagats för olika grad av delaktighet i de planerade dåden. Alla tre är doktorer, och en av de greps i Australien.

Hålls kvar
Den brittiska polisen fick i dag också tillåtelse att hålla kvar en av de misstänkta i häkte i ytterligare en vecka, för att ordentligt kunna förhöra honom innan det beslutas om han ska anklagas eller släppas.

En bombexpert i dag i tidskriften The Economist att det nog trots allt inte hade blivit mycket till smäll, om de som han kallar ”terrorclownerna” skulle ha lyckats.

Visserligen stod bilarna med sprängladdningarna så till att många människor skulle kunna ha skadats. De stod utanför en nattklubb och en gata som ofta är fylld med folk.

”Inkompetent”
Men, säger bombexperten, bomberna var utformade på ett sätt som han kallar inkompetent. Någon rejäl smäll hade det inte blivit.

Londonbomberna upptäcktes innan de hann smälla, men på flygplatsen i Glasgow kördes en bil med sprängämnen in i en entrédörr. Men den enda som skadades allvarligt var föraren. Han hålls nu under intensiv polisbevakning och har inte kunnat förhöras grundligt ännu.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".