Luftkonditionering blir allt vanligare

Det blir allt vanligare med luftkonditionering på kontoren i Sverige. I Europa är det bara Spanien, Grekland och Italien som har fler kylda kvadratmeter per invånare.

I kontorsfastigheter används cirka 50 procent mer energi till att producera kyla i dag, än i början på 90-talet.

Inne på ett av Stockholms kontorshotell för småföretagare är det svalt. Här hålls temperaturen på sådär 18-20 grader året om. I ett hörn porlar en inomhusfontän.

Ett bra inomhusklimat var en viktig sak när Jesper Johansson och företaget Go Study, letade kontor.

– Det var ett av mina kriterier. Tittar man här omkring så är det ju väldigt mycket fönster och då kan ju värme spridas genom solens strålar. Men de hade redan satt upp solfilter på fönstren som reflekterar bort en del av solens värme. De hade även behaglig airconditioning, det tänkte jag mycket på när jag tittade på kontorslokalen, säger Jesper Johansson.

Kyla en självklarhet
Att det ska vara svalt och fräscht året om på arbetsplatsen, tycker allt fler är en självklarhet, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Efterfrågan på luftkonditionering och komfortkyla ökar kraftigt.

Inom EU är det bara Spanien, Grekland och Italien som har fler kylda kvadratmeter per invånare.

Studier gjorda av Energimyndigheten tyder på att det går åt 50 procent mer energi till att kyla en kvadratmeter i dag, jämfört med i början av 90-talet.

Av den totala energiförbrukningen står kylan för tio procent av lokalernas totala elförbrukning.

Keep Cool
Eftersom det ökade behovet av kyla bidrar till energibrist i många länder så pågår ett projekt inom EU. Det heter Keep Cool och syftar till att förebygga behovet av kyla och driva fram mer energisnål teknik.

Forskaren Jérôme Adnot i Paris leder projektet. 2003 förutspådde han och hans kolleger att antalet kylda kvadratmeter inom EU-området skulle fördubblas mellan år 2000 och 2010. Inget tyder på att utvecklingen har mattats av.

Antalet tillverkare av kylanläggningar har ökat dramatiskt, men det är också så att befintliga anläggningar kunde användas bättre.

Carlos Lopes på Energimyndigheten har studerat luftkonditionering i våra lokaler.

– Det finns mycket som är oeffektivt. Man värmer kontoret på natten och sedan när man kommer på morgonen börjar man använda belysning och apparater, och börjar kyla en lokal som man just värmt upp.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".