Små a-kassor får problem att överleva

Vissa mindre a-kassor kan få problem att överleva till följd av förändringarna i a-kassesystemet. Flera små a-kassor som Ekot har talat med uttrycker en oro inför framtiden.

Bland annat Sveriges Fiskares a-kassa och de Teaterverksammas a-kassa är oroliga. Även Birgitta Widing som är föreståndare för farmacitjänstemännens a-kassa, med drygt 5 000 medlemmar, är djupt oroad.

– För det första att fackförbunden ska få kalla fötter och inte vilja ha sin egen a-kassa längre. Det är ett jättestort hot. Sedan att medlemmarna inte vill ha oss och regeringen vill inte heller ha oss.

Sänkta ersättningsnivårer
Sammanslagning kan vara räddningen Birgitta Widing är orolig för farmacitjänstemännens a-kassas framtid. Hon säger att en eventuell räddning skulle kunna vara en sammanslagning med en annan a-kassa. Det var det som räddade Målarnas a-kassa som i förra veckan beslutade att till hösten gå samman med Byggnads a-kassa.

Nya a-kasseregler har bland annat inneburit sänkta ersättningsnivåer och att avgiften höjts till omkring 240 kronor, vilket lett till att många valt att lämna a-kassan.

Drygt en kvarts miljon har lämnat a-kassan sedan i höstas. Dessutom har det inneburit ökade administrativa kostnader för a-kassorna.

Förlorat 30 procent av medlemmarna
På fiskaremedlemmar Sveriges Fiskares a-kassa har färre än 1 000 medlemmar. Även där är man orolig för a-kassans överlevnad. Sedan i höstas har man förlorat 30 procent av sina medlemmar. Samtidigt som arbetslösheten är rekordhög, 30 procent högre än i fjol.

– En sammanslagning kan inte rädda fiskarnas a-kassa, säger föreståndaren Liane Leinsdorff.

Hon ser inte vilken annan a-kassa fiskarna skulle kunna gå samman med, eftersom branschen är så speciell då arbetslösheten påverkas av flera faktorer som står utanför medlemmarnas kontroll. Såsom väder och vind och politiska beslut om till exempel fiskestopp. Hon hoppas i stället på stöd från staten.

Utjämningsbidrag
Tidigare betalade alla a-kassor in till ett utjämningsbidrag som gick till framför allt just mindre kassor med hög arbetslöshet. Det systemet har regeringen tagit bort.

Det har ersatts med ett statsbidrag på ungefär samma summa till de här a-kassorna. Man har alltså inte tagit hänsyn till de ökade administrativa kostnaderna.

Det är heller inte säkert att staten kommer att fortsätta ge det här bidraget. Det säger Bo Lundgren som är tillsynschef på IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

– Det finns inget givet löfte från regeringen om att de kommer att gå in år efter år och ge en viss summa pengar till just fiskarna eller andra a-kassor som fått del av det här utjämningsbidraget förut. Det närmaste man kan komma är att man har uttryckt en förståelse för att det här är en situation som är problematisk ut administrativ synpunkt, säger han.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".