Sörjande kvinnor efter attack.

Över 100 döda efter Röda moskédramat

Våldet i Pakistan trappas upp efter stormningen av Röda moskén i förra veckan. Sedan dess har omkring 100 människor dödats i olika självmordsattentat.

Bara i helgen utfördes tre olika självmordsattentat, alla riktade mot pakistansk polis och militär i den nordvästra delen av landet, som gränsar mot Afghanistan, och där stödet för al-Qaida är stort.

Pakistans regering gör själva kopplingen mellan självmordsattentaten de senaste dagarna och stormningen av Röda moskén, som krävde ett åttiotal liv.

Ta i med hårdhandskarna
Dessutom gick ju landets president Pervez Musharraf efter stormningen ut och deklarerade att nu tänkte han ta i med hårdhandskarna mot de växande islamistiska krafterna i landet, något som hans enda allierade USA fullt ut stöttar honom i.

Men Musharraf har redan stött på motstånd. Under söndagen bröt de mäktiga klanledarna i de oroliga nordvästra provinserna, det tio månader långa fredsavtal som dem slutit med Pakistans regering. Utan att hänvisa direkt till händelserna vid Röda moskén, så klargjorde klanledarna att orsaken var de många som dödats av militären. Många av de studenter och rebeller som dog vid stormningen av Röda moskén kom just från de talibansympatiseranade provinserna där klanledarna styr.

Musharraf som kandiderar för ytterligare fem år vid makten, har inte bara problem med en växande islamism, utan kritiseras från alla håll. Rättsväsendet är upprörd för att han sparkat landets högsta domare, de intellektuella för att han varit för flat mot islamisterna, och oppositionen som tycker att han går för hårt fram.

Lena Bejerot, Bangkok
 lena.bejerot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".