Inför valet: Fler turkar skeptiska till väst

På söndag är det dags för parlamentsval i Turkiet. Det regerande AK-partiet kommer av allt att döma fortsätta vara det största, med egen majoritet i parlamentet. Det högerextrema MHP väntas bli tredje största parti, efter en växande våg av nationalism som har svept över Turkiet.

Enligt MHP:s vice partiledare Mehmet Schander beror framgången på att det turkiska folket är oroliga för att landet ska splittras.

Turkarna befarar att landet håller på att förstöras och att deras fädernesjord ska tas ifrån dem, enligt Mehmet Sandir, som kandiderar till parlamentet i hamnstaden Mersin i södra Turkiet, ett av ultranationalisternas starkaste fästen.

Förhandlingar med EU frös fast
Även om samtliga partier i den turkiska valrörelsen har vädjat till de av tradition starka nationalistiska känslorna i landet så har inget annat parti spelat så starkt på rädslan för omvärlden som MHP.

Att förhandlingarna om medlemskap i EU frös fast i vintras och att USA inte tvingar de styrande i norra Irak att ta krafttag mot den kurdiska separatistgerillan PKK, som utför dödliga attacker mot mål i Turkiet från baser i Irak snudd på varje vecka, det har övertygat många turkar om att väst inte har landets bästa för ögonen. Till följd av det har de patriotiska och främlingsfientliga känslorna svällt, och många turkar håller nu med Mehmet Sandir om att Europa egentligen inte vill se att Turkiet växer sig för starkt. 

Europa uppmuntrar uppror
– Ett starkt och självständigt Turkiet ligger inte i Europas intresse, säger Mehmet Sandir.

Istället menar Mehmet Sandir och många med honom, att Europa uppmuntrar Turkiets minoriteter, särskilt kurderna, att göra uppror mot staten, just för att splittra och försvaga landet. Europa stödjer PKK-gerillan politiskt, finansiellt och med vapen, hävdar Mehmet Sandir 

– PKK-gerillan har förvandlat Turkiet till ett minfält, och minorna kommer från Europa, hävdar Mehmet Sandir, vice partiledare för MHP.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".