Ny insiderbrottslag försenar rättsprocess

Brister i den nya insiderlagen har gjort att åtalet mot fem personer om insiderbrott i teknikbolaget CTT blivit försenat med två år. Finansinspektionen ville få ut telefonlistor för de misstänkta innan man gjorde en anmälan till Ekobrottsmyndighen men stoppades av domstol.

Nu kan viktig bevisning ha gått förlorad, säger Erik Saers, chef för marknadstillsyn vid Finansinspektionen.

”Bevis faller snabbt i värde”
– I den här typen av mål ska man hålla ett högt tempo och vittnesmål och bevisning faller ganska snabbt i värde. Därför är det viktigt att snabbt komma till den punkt där man antingen åtalar eller avstår från att åtala.

Insiderutredningen mot de fem personerna i fallet med affären i CTT skulle ha blivit ett pilotfall.

De misstänkta köpte i augusti 2005 aktier i CTT, som tillverkar avfuktningsutrustning för flygplan, strax innan företaget fick en avgörande beställning från flygplanstillverkaren Boeing.

Aktien steg med 200 procent
När ordern offentliggjorts steg CTT:s aktie med mer än 200 procent och då sålde de insidermisstänkta sina aktier.

För att bevisa att de misstänktas aktieaffärer grundade sig på olaglig insiderinformation ville Finansinspektionen få ut samtalslistor som kartlade deras telefontrafik.

Enligt den då pinfärska insiderlagen skulle Finansinspektionen ha rätt att få se telefonlistorna. Men teleoperatören Tele2 tog saken till domstol och kammarrätten fann att den nya lagen stod i strid med andra lagar och stoppade därför utlämnandet av listorna.

Blev en flopp
Det som var tänkt som ett skarpare verktyg i jakten på insiderbrottslingarna visade sig istället vara en flopp och det har nu Finansinspektionen påpekat för regeringen, säger Erik Saers.

– Vi har valt att skriva till departementet och peka på bristerna i den här lagstiftningen, till exempel att den här delen inte alls fungerar till skillnad från hur den fungerar i andra länder i EU, säger Erik Saers, chef för marknadstillsyn vid Finansinspektionen.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".