Vd läckte uppgifter på internetforum

Vd:n för ett av USA:s största hälsomatsföretag Whole Food har haft ett hemligt liv. Under en pseudonym skrev han i åtta år på ett diskussionsforum på nätet där finansiella frågor diskuterades och det handlade om hans eget företag.

Han kallade sig Rahodeb, en omskrivning av Deborah då hans fru heter så.

Skrev inlägg i åtta år
I åtta år skrev John Mackey inlägg på internetforumet om en stigande börskurs och att försäljningen skulle kunna bli högre än vad företaget själv hade skrivit i en prognos. Och det är den känsliga frågan: om det var information som hela marknaden fick tillgång till eller om John Mackey läckte vid sidan av.

Amerikanska Securities and Exchange Commission, en motsvarighet till Finansinspektionen, har enligt Wall Street Journal beslutat sig för att undersöka om han har försökt påverka marknaden och börskursen.

Annars skrev John Mackey, som byggt företaget från grunden, att han gillar vd:n, sig själv alltså, och ”jag är väl ingen Mackey-groupie men jag beundrar vad mannen har åstadkommit”. Han försvarade till och med sin egen frisyr och kallade sig för ”gullig”.

Det blev offentligt förra veckan när Whole Food stämdes av Federal Trade Commission, motsvarande svenska Konkurrensverket, för sitt köp av konkurrenten Wild Oats.

Anses begränsa konkurrensen
Köpet anses begränsa konkurrensen på marknaden för hälsomat och då uppdagades den hemliga identiteten Rahodeb bland alla de dokument Whole Food varit tvungen att skicka till kommissionen.

John Mackey har inte velat bli intervjuad av Wall Street Journal men hälsar på Whole Foods webbsida att han gjorde det för att han ”hade kul”, att ibland lekte han bara ”djävulens advokat” och för att det var kul att argumentera.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".