Djursjukdomen PRRS är vanlig i Europa.

Virussmittade grisar avlivas

På måndagen inleds avlivningen av grisarna på en av de två gårdar i Skåne där grisviruset PRRS har hittats. På Jordbruksverket hoppas man kunna utrota det smittsamma viruset från Sverige genom att göra sig av med de djurbesättningar där smittan finns.

I första hand kommer man att avliva smågrisar, medan de större grisarna kommer att skickas på slakt senare i veckan.

– En del grisar kommer att avlivas med avlivningsvätska och andra grisar kommer att avlivas med ström eller med bultpistol. Det är de grisar som är för små för att komma in på slakteriet, säger Håkan Henriksson, chef för distriktsveterinärerna i Sverige.

Två gårdar
Viruset PRRS är bekräftat på två gårdar på Österlen och det är här man nu har påbörjat avlivningen. De mindre grisarna avlivas alltså och går sedan till destruktion, medan de större kommer att slaktas senare i veckan.

Sammanlagt är det omkring tiotusen grisar som kommer att avlivas eller slaktas, ett arbete som man beräknar kommer att ta ungefär en vecka. Köttet från de slaktade grisarna kommer sedan att gå ut i affärerna eftersom viruset är ofarligt för människor.

Provsvar
Förutom de två gårdar där viruset är bekräftat så misstänker man att det finns på ytterligare fyra gårdar, två på Österlen, en i Kristianstadtrakten och en i Nordvästra Skåne.

Inom kort kommer man på Jordbruksverket få provsvar som man tror kommer att bekräfta att viruset finns på även de här gårdarna. Och då kommer grisarna där att gå samma öde till mötes.

– När vi har det läget som vi har idag med totalt sex smittade besättningar så kommer vi att gå vidare med avlivning på dem. Vi tror att vi kan slå ut smittan på detta sätt. De är en tidsfaktor också att bli av med smittämnet.

Hur kommer ni att gå vidare med provtagningar?

– Provtagningen sker nu med att vi har cirka tio veterinären i området. De provtar med en viss radie runt de smittade besättningarna. Så att alla svinbesättningar kommer att provtas här under veckan, säger Håkan Henriksson.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmussen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".