Katmissbruket ökar i Sverige

Användningen av drogen kat ökar och nu tillsätts en expertgrupp för att få bukt med problemet. Gruppen ska skapa sig en bättre bild av drogens farlighet och göra det lättare att för åklagare att ta fall till domstol.

Den centralstimulerande drogen kat är på väg att bli ett allt större problem i Sverige.

Kat används främst av personer som kommer från östra Afrika, en grupp som redan är utsatt i samhället. Mustafa Ismail är ordförande i Somaliska fred och utveckling i Stockholm, och han ser tydliga tecken på att katmissbruket ökar.

– Det år många som tuggar, nu är det många ungdomar som börjar också, varje dag vill folk köpa kat.

Vad tror du är det bästa sättet att bekämpa det här problemet?

– Att man höjer straffen, säger han.

Stor smuggling till Sverige
Tullverket uppskattar att mellan 100 och 300 ton av drogen smugglas in i landet varje år och nu vill vice överåklagare Astrid Eklund att arbetet mot kat intensifieras.

– Vad det handlar om är egentligen att se över framför allt farlighetsbedömningen, missbruksdoserna och hur de ser ut nu för tiden. Med den faktabilden som vi förhoppningsvis skaffar oss kan vi också argumentera på ett annat sätt i domstolarna, säger vice överåklagare Astrid Eklund.

Och det här kan innebära att man kan åtala för grovt narkotikabrott i högre grad?

– Det skulle kunna medföra det om vi får fram tillräckligt mycket material för att rubba den praxis som nu finns.

Drogen odlas i östra Afrika och i Jemen och importeras lagligt till Storbritannien och Holland där den klassas som en grönsak. Därifrån smugglas den sedan till Sverige.

Svårt komma åt katsmugglingen
Till skillnad från annan narkotikasmuggling, där smugglare ofta anger varandra, har katsmugglingen visat sig vara svårare att komma åt.

– Det är en snävare krets och inte så många inblandade. Det finns inte så många konkurrenter på den här marknaden som när det gäller amfetamin eller heroinsmuggling. Det är bara att hoppas att de som blir berörda, familjer och grannar, kan hjälpa till och ge oss lite tips, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket.

Kat används främst av personer som kommer från östra Afrika, en grupp som redan är utsatt i samhället.

Välkomnar initiativet
Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries, välkomnar initiativet mot kat men menar att problemet måste angripas på en bredare front än bara genom rättssystemet.

– Det är bra att rättssystemet tar det här på allvar och att polis och tull prioriterar, men det är också viktigt att det civila samhället tar sin del av ansvaret. Den här utsattheten i övrigt, att man inte riktigt kommer in i samhället av olika skäl, till exempel hög arbetslöshet, kan förstärka droganvändandet när man kom till Sverige jämfört med användandet i hemländerna, säger Björn Fries, regeringens narkotikasamordnare.

Andreas Pousette
andreas.pousette@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".