Amnesty: Europeiska vapendelar kan hamna i Burma

Enligt en rapport från Amnesty International kan komponenter från vapenindustrin i sex EU-länder, däribland Sverige, hamna i Burma.

Trots att EU har ett vapenembargo mot Burma som är bindande för alla medlemsländer. Det gäller en leverans av militärhelikoptrar från Indien till Burma.

Kritisk
Maja Åberg på Amnesty är kritisk till både företag, bland annat svenska SAAB, och flera stater.

– Huvudkritiken i den här rapporten är ju till stater, eftersom det är stare som har ett ansvar. Sen så nämner vi de företag som är inblandade i det här för att på något vis också göra dem uppmärksamma på att det här är ett problem, säger hon

De helikoptrarna som affären handlar om har ett larmsystem som ett dotterbolag till SAAB tillverkar. Helikoptrarna skulle, om affären blir av, säljas från Indien till Burma. Huvudkritiken riktar Amnesty mot EU:s medlemsländer.

Inte får ingå
Det är de som har ansvar att följa upp och se till att godkänd vapenexport inte exporteras vidare, direkt eller indirekt, till Burma. Från SAAB:s sida säger Anders Florenius att det larmsystem som kommer från SAAB, inte får ingå om helikoptrarna säljs till Burma.

– Om det här företaget i Indien avser sälja den här helikoptern till Burma så är det fullständigt självklart att den inte är utrustad med den typ av material som den indiska regeringen har skrivit under ett slutanvändarintyg på.

– Det är ett kraftfullt mellanstatligt avtal och att indiska staten skulle bryta mot det, det finner jag son helt osannolikt.

Inte säljas vidare
Slutanvändarintyg innebär att det inte får säljas vidare. Men på Amnesty uppmanar man SAAB att inte helt förlita sig på det intyget.

– Jag tror att det är viktigt att man inte bara använder sig av det här slutanvändarintyget första gången så att säga, utan att man också följer upp det här till eventuella följd-leveranser, säger Maja Åberg.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".