Säpo ska bli öppnare om terrorhot

Säpo lovar bli mer öppet när det gäller terrorhot. Efter kritik mot att Säpo inte deltar i debatten kring terrorism och att det gör att debatten blir förvirrad och osaklig, lovar den nye Säpochefen Anders Danielsson bättring.

– Min uppfattning är att vi ska vara så öppna vi någonsin kan. Jag kommer att verka för att vi ska ge oss ut i debatten, säger han.

Kritiken mot den svenska debatten kring terrorism framförs på Dagens Nyheters debattsida på måndagen.

Kritik mot terrorexperter
De tidigare analytikerna vid Säpo, Thom Thavenius och Maria Bjernevi, är båda kritiska till att olika så kallade terrorexperter får fritt spelrum då Säpo inte deltar i de allmänna diskussionerna.

Ofta är det på mycket bristfälliga kunskaper som dessa experter baserar sina uttalanden, menar de tidigare analytikerna.

Skapar förvirring
Särskilt tydligt har det blivit i bevakningen av attentatsförsöken i London i början av juli. Experter från olika håll gav då analyser och påstod också att terrorhot finns mot Sverige. Det här skapar förvirring och saknar grund menar de tidigare analytikerna på Säpo.

Säpochefen Anders Danielsson håller med om att deras syn på attentatsförsöken borde ha funnits med.

– Vi borde ha gått ut tidigare och gett vår syn på det hela. Vad innebär detta och vad finns det för konsekvenser för Sverige? Alla tjänar på om Säpo avmystifieras.

Har inte hela bilden
Gunnar Jervas, med en lång bakgrund på försvarets forskningsinstitut uttalar sig ofta i medier och kallas då terrorexpert. Han håller med om att debatten är förvirrad och att Säpo borde delta mer för skapa ett sammanhang. Men hela bilden har de inte, menar Gunnar Jervas.

– De sysslar i huvudsak med operativa ärenden. De ska följa misstänkta och eventuellt se till att dem förhindras att göra insatser. De får ett ganska inskränkt perspektiv, de ser inte de stora linjerna. Den islamiska terrorismen i dag är ett led i storpolitiken, och den biten glöms lätt bort.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".