Narkotikabeslagen ökar i posttullen

Tullen gör allt fler beslag av narkotika som skickas via post. Förra året gjorde man runt 1 300 beslag, redan i år är man uppe i över 900.

Många beställer knarket via nätet vilket gör att de är svårt att hitta avsändaren. 

– Det är jättesvårt att spåra de här sajterna för när man går in och försöker spåra dem så kan man hamna på en server någonstans i Asien eller i Sydamerika eller vad det nu kan vara någonstans. Det är svårt att veta, men vi vet att det är en organiserad verksamhet som ligger bakom det här, säger Jonas Carlsson på tullmyndigheten

Cannabis
Tullen hittar mest cannabis, men även ecstasy, kokain, heroin, anabola steroider och narkotikaklassade läkemedel.

Postbeslagen är toppen av ett isberg, men eftersom knarket som beställs via nätet oftast är i mindre förpackningar är det svårt att göra något. 

Svårt att utreda
Det är bara när man gör ett stort beslag eller om man kan se att mottagaren är den samma vid flera tillfällen som man sätter igång en utredning.

Alla beslag anmäls dock och på tullen märker man att det är många unga som beställer.

– Många av dem som beställer är i den åldern att de är uppväxta med internet och är duktiga på att googla på nätet. Det är inte ovanligt att de tycker att det är häftigt och beställa en marijuanacigarett eller vad det kan vara för något, säger Jonas Carlsson.

Simon Moser, P3 Nyheter
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".