Färre anmälningar mot olämpliga vapeninnehavare

Sedan förändringarna i vapenlagen trädde i kraft 1 juli förra året har antalet anmälningar från läkare om patienter som inte är lämpliga att inneha vapen minskat. Däremot skedde en stor ökning mellan åren 2004 och 2005.

Lars Bjöhle, som är sakansvarig för vapenfrågor på Rikspolis-styrelsen, menar att ökningen då berodde på att man satsade hårt på att informera läkarna om vilka regler som gällde.

– I samband med mer information så har anmälningarna ökat och när man sedan inte har en regelbunden information ser man tendenser till att anmälningarna minskar igen, säger han.

Läkare har anmälningsplikt
Från och med 1 juli, 2006 måste alla läkare anmäla till polisen vilka patienter de anser är olämpliga att inneha vapen. Dessförinnan hade bara läkare inom psykiatrin anmälningsplikt.

Fysiska sjukdomar som kan göra en person olämplig att inneha vapen är till exempel synnedsättningar, men även demens som kan göra att man inte klarar säkerhetskraven.

– Det gäller att vårda vapnet och förvara det på rätt sätt. Att man kommer ihåg att låsa in det och sköta om det på ett sådant sätt att inte någon obehörig kommer åt vapnet, säger Lars Bjöhle.

2004 anmäldes 362 patienter i hela landet till polisen. 2005 var siffran uppe i 775. Förra året sjönk antalet anmälningar till 626.

Fler anmälningar
Trots att antalet anmälningar totalt sett har minskat, ser Västerbotten en stor ökning sedan lagen infördes. 2005 anmäldes åtta fall. Siffran för 2006 var 55.

Johan Ljungberg, ordförande i läkareföreningen i Västerbottens län, tror att det beror på nyhetens behag.

– Plötsligt blir det en ny lagstiftning och då uppmärksammas problemet. Man reflekterar mer över att det är ett bekymmer, jag tror att det är det som har hänt, säger han.

Emma Granberg, SR Västerbotten
emma.granberg@sr.se

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".