Rök från en transformator nära kärnkraftverket.

Kärnkraftverk skadat i jordskalvet

Uppdaterad 19:10

Den stora kärnkraftsreaktor i Japan som på måndagsmorgonen skadades i den svåra jordbävningen, läcker nu radioaktivt vatten, meddelar företaget som äger den. Exakt hur svåra skador som uppkommit på kärnkraftsanläggningen är oklart. Skalvet, som mätte 6,8 på Richterskalan, krävde sju människors liv. Ytterligare ett jordskalv uppmätt till 6,8 på Richterskalan har under måndagen inträffat i Japanska sjön. Detta är det andra kraftiga skalvet som har drabbat Japan under dagen. Det är fortfarande oklart om någon har skadats i det andra skalvet.

Dagens jordskalv som skakade Niigata-regionen, drygt 25 mil norr om Tokyo, ledde till att hundratals byggnader kollapsade, bränder uppstod och jordskred utlöstes.

Ändå har dödssiffran hållits relativt låg, men nu kommer uppgifter som kan vara än värre.

Brand uppstod i en transformator
I det drabbade området ligger världens största kärnkraftverk. I skalvet uppstod en mindre brand i en transformator. Delar av kärnkraftverket stängdes av och ägarna gick ut med lugnande besked att ingen radioaktivitet läckt ut.

Under eftermiddagen på måndagen kom dock uppgifter om att kärnkraftverket läcker radioaktivt vatten. Det är oklart hur allvarligt problemet är och hur mycket som läckt ut.

Under nivåer för miljöpåverkan
En talesman för energibolaget säger att man tror att läckan är under de nivåer som skulle kunna påverka miljön och man tillägger att inga anställda blivit utsatta för strålning.

Japanska myndigheter och energibolag har tidigare kritiserats för sin hantering av olyckor på kärnkraftverk.

Det kraftiga skalvet inträffade strax utanför kusten i Niigata-området strax efter klockan tio på förmiddagen, japansk tid.

Över 800 skadade
Förutom de omkomna har över 800 människor skadats. Närmare 8 000 människor har också evakuerats till säkrare områden.

Skalvet, som hade en magnitud på minst 6,8 fick även byggnader i jättestaden Tokyo att svaja. Flera efterskalv har också rapporterats, några så starka som 5,8.

En tsunamivarning utfärdades också, men drogs snabbt tillbaka. Halvmeterhöga vågor slog dock in över kusten.

Michael Töpffer
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".