Storbritannien utvisar ryska diplomater

Det diplomatiska bråket mellan Storbritannien och Ryssland trappas upp och relationen mellan länderna är nu frostigare än på länge.

På måndagseftermiddagen sa Storbritanniens utrikesminister David Miliband att fyra ryska diplomater kommer att utvisas från Storbritannien.

Den brittiske utrikesministern poängterade hur besvikna britterna är på de ryska myndigheterna som vägrar lämna ut den huvudmisstänkta för giftmordet på Alexander Litvinenko i London i november förra året.

Brittiska bevis finns mot Lugovoj
Britterna vill ställa den huvudmisstänkte Andrej Lugovoj, inför en brittisk domstol eftersom de säger att de har en rad bevis mot honom. Att det var han som sprayade radioaktivt polonium i Alexander Litvinenkos té.

Den brittiska polisen anser att Logovoj inte bara gjort sig skyldig till mordet på Litvinenko, utan också försatt hundratals britter och turister i London i fara.

Misslyckade försök till utlämning
Enligt David Miliband har man försökt via alla diplomatiska kanaler att få Lugovoj utlämnad, men eftersom ryssarna inte lyssnat har man nu inget annat val än att visa ut fyra ryska diplomater från Storbritannien.

Förutom att utvisa fyra ryska diplomater säger David Miliband också att Storbritannien ska se över sitt samarbete med Ryssland i en rad frågor.

Lugovoj kan gripas utanför Ryssland
Miliband poängterar också att britterna är överens med en rad andra länder om att Lugovoj ska kunna gripas om han reser utanför Ryssland- och då skickas till Storbritannien för att ställas inför rätta.

Det är ett tufft diplomatiskt budskap från Storbritannien till Ryssland- och i London sägs att Moskva förbereder ett svar. Frågan är om det nu blir en ytterligare upptrappning i det diplomatiska bråket.

Johan Mattias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".