Bush erbjuder ökat stöd till Abbas

USA:s president George Bush erbjöd under måndagen ökat stöd till palestiniernas president Mahmoud Abbas och hans Fatah-ledda regering.

Sammanlagt handlar det om 190 miljoner dollar, närmare 1,3 miljarder kronor.

– Med det här biståndet visar vi det palestinska folket att fred leder till stöd från USA, sa den amerikanske presidenten.

Humanitär hjälp och säkerhet
Av pengarna ska 40 miljoner dollar, närmare 280 miljoner kronor, gå till humanitär hjälp åt det palestinska folket, främst i Gaza.

Dubbelt så mycket går till att förbättra säkerheten, något som ska göras i samarbete med USA.

Gränsdragningarna ska respekteras
Men president Bush ställer också krav på palestinierna.

– Israels säkerhet ska garanteras liksom den palestinska statens livskraftighet. De måste också komma överens om och respektera gränsdragningarna. Dessutom måste terrorister bekämpas och illegala vapen beslagtas, sa George Bush.

Möte i höst
Förutom det här ekonomiska biståndet så kommer president George Bush också att kalla till ett möte i höst mellan palestinierna och Israel och deras grannländer för att nya fredsdiskussioner.

– USA är berett att leda diskussionen i den här frågan men besluten måste palestinierna och israelerna fatta själva, sa George Bush.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".