30-årsgräns på Pite havsbad

För att få bada på Piteå havsbad under den årliga festivalen ”Piteå dansar och ler” i slutet av juli gäller en åldersgräns på 30 år. Alternativt att man kommer i sällskap med sina föräldrar eller har egna barn.

För att komma tillrätta med ungdomsfylleriet under festivalen har en 30-årsgräns införs för att få bo på campingen men förbudet kommer även att gälla den två kilometer långa sandstranden vid campingen.

Stranden allmän plats
Beslutet har tagits av Pite Havsbad i samråd med polisen och socialtjänsten i Piteå. Det får nu kritik eftersom stranden är en allmän plats.

– På campingområdet är det väl okej men på stranden är det lite överdrivet. Man tycker att den borde vara öppen för alla, oavsett. Det är klart att alla måste ju få komma ner hit, säger Anna Gren, badgäst från Kiruna.

Värna barnfamiljerna
Under festivalhelgen brukar tusentals ungdomar invadera campingen och stranden och skapa problem för andra campinggäster. För att värna barnfamiljerna har en 30-årsgräns införts och eftersom campingområdet måste passeras för att nå stranden kommer åldersgränsen att gälla även då säger Robert Sjölund, vd för Pite Havsbad.

– Ja, det är ju en konsekvens av det här att det ligger vid stranden och vi stänger för alla boende. Vi har 56 hektar här med stugor och husvagnar och de som använder stranden är till största delen de som bor på anläggningen.

– Vi har den del dagsbesökare också men det finns stränder efter kusten som är öppna under den här helgen, säger Robert Sjölund.

Olagligt att stoppa någon
Pite havsbad är Nordens största campingplats. Den löper parallellt med den närmare två kilometer långa stranden. Att hindra allmänheten att komma ner till stranden strider mot lagen säger Jerker Gramner, länsjurist på länsstyrelsen i Norrbotten.

– Strandremsan nedanför hotellet är i den gällande detaljplaneringen utmärkt som allmän plats, och även en passage ner ifrån parkeringsplatsen till hotellet. Att den är utmärkt som allmän plats är just för att trygga allmänhetens tillträde till stranden, säger Jerker Gramner.

Är det olagligt att stoppa någon att försöka komma ner till stranden?

– Ja det skulle jag säga att det är i och med att den här strandremsan är allemansrättsligt tillgänglig, säger Jerker Gramner.

Kan man i speciella fall göra undantag, till exempel om man vill förhindra att ungdomar dricker alkohol under den här festivalen?

– Nej inte undantag från rätten till tillträde till stranden, säger Jerker Gramner.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".