Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biståndsorganisationer i farozonen

Publicerat måndag 16 juli 2007 kl 22.52

Biståndsorganisationer runt om i Sverige är nu oroliga för sin existens, när regeringen förbereder ändringar i bidragen till organisationerna.

Regeringen vill att de ska samla ihop större del av sina pengar själva, i stället för att förlita sig på Sida-pengar.

Risk för nedläggning
En av organisationerna som är i farozonen är Föreningen för Utvecklingsfrågor, FUF, där Johanna Wallin jobbar.

– Det är lite svårt att ställa sig på stan med en bössa och samla in pengar för att vi ska ordna seminarier. Det kommer att bli tufft, i princip omöjligt om vi ska klara att höja den egna insatsen till 20 procent.

– Då blir det att fundera på att lägga ner eller i alla fall ha en helt annan nivå på verksamheten, säger Johanna Wallin.

Vad håller du på med just nu?

Just nu planeras höstens verksamhet. Vi ska till exempel ha en stor temadag för studenter om att arbeta för en rättvis värld i slutet av augusti. Vi jobbar också med bidragsansökningar inför nästa år, säger Johanna Wallin.

Egna insatsen kan dubblas
Föreningen för utvecklingsfrågor, FUF, sysslar med att informera och skapa debatt om utvecklingsfrågor. Man åker inte ut själva i världen och bygger brunnar eller något annat praktiskt, utan det handlar om information.

Från nästa årsskifte ska FUF betala 10 procent av sin verksamhet själva. Inom regeringen funderar man på att höja den egna insatsen till 20 procent. Frågan diskuteras men det inte finns något förslag i dag.

Joakim Stymne, statssekreterare på utrikesdepartementet, försvarar uppstramningen.

– Det är viktigt med enskilda organisationer att de har ett stort mått av fristående från staten. Därför är det väldigt viktigt att de insatser de gör har ett visst mått av egeninsats, säger Joakim Stymne.

Fokus på informationsbidrag
Många organisationer som skulle kunna drabbas av ändringar i bidragen är knutna till ramorganisationen Forum Syd. Där är Joe Frans ordförande och han tycker att regeringen är inne på fel väg.

– Just nu måste vi sätta fokus på informationsbidragen, det som kommer att påverka väldigt många organisationer. Skulle de inte ha möjlighet att samla in de pengar som behövs, då undrar jag vem som kommer att kunna gå ut och berätta om det som görs.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".