Flyktingvänliga kommuner kan få bonus

Flyktingvänliga kommuner kan få bonus av staten. De kommuner som är mer effektiva i sin flyktingmottagning kan få mer pengar, säger regeringsutredare Monica Werenfels Röttorp till Dagens Nyheter i dag, tisdag. Det är en del av det bonussystem för flyktingar som regeringen vill införa.

Effektiv svenskundervisning och bra samhällsinformation ska vara sådant som kan ge en högre ersättning till kommunen. Förslaget går hand i hand med det besked som integrationsminister Nyamko Sabuni gav i helgen i Almedalen, att regeringen inför en bonus till de nyanlända invandrare som klarar målen i svenskundervisningen på utsatt tid.  

Bakgrund spelar in
Regeringens utredare Monica Werenfels Röttorp vill nu också att statliga myndigheter och kommuner ska få betalt efter hur duktiga de är på att ta hand om sina flyktingar. Det finns även förslag på att det ska införas en skärpt kontroll över hur kommunerna använder de statliga pengarna till flyktingmottagningen. 

Regeringens utredare ska redovisa sitt förslag i början av nästa sommar. Hur förslaget kommer att se ut beror på hur utredaren kommer att utforma kriterierna för systemet. Godkänd SFI-utbildning och närvaro på samhällsinformationen är tänkbara kriterier för den individuella bonusen.

Men flyktingens bakgrund ska också spela in. Vem som ska ha ansvaret för att kontrollera kommunerna är en annan fråga som måste lösas.

Slår hårt mot sårbara flyktingar
På Sveriges kommuner och landsting är man kritiska till hela bonussystemet. Arjun Baksi är integrationsansvarig på SKL och han anser att förslagen om bonus kommer att slå hårt mot de mest sårbara flyktingarna.

De som är lågutbildade och därför kan få det svårt att leva upp till kraven. Det kan också leda till att kommunerna börjar diskriminerar invandrare, anser Arjun Bakshi.

– Då kanske man kan ställa sig frågan kommer kommunerna då att vilja bli selektiva när man tar emot personer, det vill säga att man vill ha personer som inryms inom det här paketet. Korttidsutbildade är ju inte lika attraktivt om man inte kan få de här extraersättningarna, kanske, säger han. 

Bodil Lundmark
i samarbete med Sveriges Radio Norrbotten
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".