Ris och ros till svensk skattepolitik

Regeringens skattepolitik, med riktade skattesänkningar mot olika grupper, är både osammanhängande och plottrig. Så har kritiken låtit den senaste veckan från flera ledande internationella och svenska ekonomer.

Men regeringen får stöd av ekonomiprofessor Lars Calmfors, som i stort försvarar regeringens skattepolitik.

– Jag tycker nog att det mesta av det man har gjort ändå har varit välmotiverat. Till exempel att man sänker beskattningen av tjänster finns det goda ekonomiska effektivitetsargument för, säger han.

Du ser inte en risk då att regeringen går in med olika riktade skattesänkningar till olika grupper?

– Ja, det finns ju alltid risken att om man börja med det så utnyttjar olika intressegrupper det för att själv bli gynnad, säger han. 

Efter en vecka med flera kritiska röster mot skattepolitiken får regeringen nu stöd av professor Lars Calmfors, som också är ny ordförande i det finanspolitiska råd som i framtiden ska utvärdera regeringens ekonomiska politik.

Fastighetsskatten
Men på ett område är även Lars Calmfors kritisk och det gäller avskaffandet av fastighetsskatten. En kritik han delar med en stor del av ekonomkåren. Så här sa till exempel skatteexperten, professor Jan Södersten, i en kommentar till finansminister Anders Borgs planer på en slopad fastighetsskatt. 

- Anders Borg vet minsann bättre, det är jag fullständigt övertygad om. Likaså hans statssekreterare Ingmar Hansson, som är professor i nationalekonomi från början och har skrivit läroböcker där han talar om att det är fastigheter vi ska beskatta ”de röstar inte med fötterna”. Så det här är ett rent politiskt beslut, säger Jan Södersten.  

Inge långsiktig strategi
Även chefekonomen Jean-Phillipe Cotis, vid västvärldens samarbetsorganisation OECD, framförde i förra veckan kritik mot framförallt slopandet av fastighetsskatten. Och även Nobel-pristagaren, Edmund Phelps, är kritisk.  

Edmund Phelps varningar om att regeringen inte ska vara för smart med riktade skattesänkningar gäller de så kallade nystartjobben. Men kritiken träffar även skatterabatten på arbetsinkomster. Från svensk sida tycker professor Lars Calmfors att skatteavdragen är motiverade, men centralorganisationen SACO:s samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg framför däremot kritik.  

– Jag tror Anders Borg förstår det här mycket väl, men Borg är inte regeringen som helhet och måste underordna sig ett kollektiv, och det kollektivet verkar just nu försöka vinna varje väljargrupp för sig och inte göra för många arga. Men det är inte så man långsiktigt regerar ett land, säger han. 

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".