Skolprojekt ska lära barn deras rättigheter

Den här veckan ska 90 000 elever få lära sig om FN:s barnkonvention. Flera hundra skolor ska tillsammans med Rädda Barnen berätta om barns rättigheter och livsvillkor på olika håll i världen. Ekot besökte Attarpsskolan i Bankeryd utanför Jönköping.
Repetionerna av Attarpsskolans egen musikal pågår för fullt, som handlar om barns rätt till lek. Det är en av de aktiviteter som ska lära lågstadieleverna mer om barnkonnventionen den här veckan. Tredjeklassarna Fredrik Schälin och Erika Axelsson-Lusth tycker de redan lärt sig massor. – Innan visste jag inte så mycket om barnens egen lag, säger Fredrik Schälin. Vad säger barnens egen lag? – Att barn ska ha rätt till mat, bostad, frisk luft... – ...Pengar, medicin och sådant de kan leva på, fyller Erika Axelsson-Lusth i. Barnrättsveckan har firats sen 1996 och intresset stiger för varje år runt om i världen. Attarpsskolan är en av 400 svenska skolor som finns med i år. Lena Reuthammar som är lärare i bankeryd och själv aktiv i Rädda Barnen tycker att det redan gett resultat. – Barnen gör sig hörda i både klassråd och elevråd. För det mesta ser vi att det visar sig på ett eller annat sätt. Ibland kan det ta lite längre tid, men de har i alla fall fått bekräftelse på vad de vill och önskar.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".