Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt införa sprututbyte om kommun och landsting är oense

Återlämnade sprutor.

Det finns krav på att fler landsting borde utnyttja möjligheten att införa sprututbyte för missbrukare för att bekämpa spridningen av hiv men med de regler som infördes förra året kan det vara svårt, för kommun och landsting måste vara överens. I Västerbotten vill landstinget införa sprututbyte.

– Om endast landstinget fick bestämma så skulle vi göra det, säger Levi Bergström, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande i Västerbotten.

Han säger ja till sprututbyte. Men partikamraterna i Umeå kommun vill inte veta av något sånt program.

”Sprututbyte är fel väg att gå”
– Nej, vi tycker att det är fel väg att gå. Det är förbjudet att knarka och då är det en stimulans till något som egentligen är olagligt. Jag tror att man måste tackla det annorlunda för att få bort narkotikamissbruket, för det är det som måste bekämpas och man ska inte underlätta för dem som är narkomaner, säger Lennart Holmlund som är kommunstyrelsens ordförande i Umeå.

Men landstingsstyrelsens ordförande håller alltså inte med.

– Det finns, som vi bedömer det, flera fördelar med det. Dels kommer vi i kontakt med missbrukaren och ge personen ett val om man vill komma ifrån missbruket och dessutom minskar vi smittorisken, säger Levi Bergström.

Få landsting har genomfört sprututbyte
De enda ställena i Sverige där narkomaner i dag kan byta ut använda nålar mot rena är i Lund och Malmö. För trots att det förra året blev möjligt även för övriga landsting att införa sprututbyte så har ingen gjort det.

Enligt folkhälsominister Maria Larsson finns det inga planer på att ändra reglerna så att det ska bli lättare för landsting att införa sprututbyte utan att den berörda kommunen går med på det.

Kim Ohlsson, P3 Nyheter
i samarbete med SR Västerbotten
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".