E-post ska hjälpa sexuellt utnyttjade barn

Svenskar på resa i Sydostasien ska nu kunna anmäla misstänkta pedofiler till en e-postadress som Svenska ambassaden i Bangkok öppnat.

– Du rapporterar vad du sett. Varför tror du att det är ett barnsexbrott? Kan inte den här äldre personen vara barnets förälder? säger Kaarlo Laakso, chef på ambassaden under sommaren.

Anmälaren kan vara anonym och det gäller inte bara vad man sett i Thailand utan i hela Sydostasien. När en anmälan kommer in så kontaktar de nordiska poliser som arbetar från Svenska ambassaden i Bangkok den thailändska polisen för att tillsammans gå vidare.

Hur lätt är det egentligen att driva sådana undersökningar?

– Har du en ort eller ett hotell så kanske man kan spåra den här personen. Polisen kan ta sig dit, intervjua personalen, titta i registreringskort och så vidare. Det går att hitta de här personerna, men det är väldigt viktigt att vi får tid, plats och ställe där man gjort dessa iakttagelser, säger Kaarlo Laakso

Barnprostitution vanligt
Just till Sydostasien är det känt att många pedofiler söker sig, eftersom barnprostitution är relativt vanligt i Thailand, Kambodja, Laos och Burma.

Det är däremot ovanligt att svenskar fälls för sexbrott mot barn utomlands, det har bara skett två gånger hittills.

Få anmäler
Nio av tio svenskar på resa utanför Europa som sett tecken på barnsexturism, har heller inte anmält det till polisen. Det visar en undersökning gjord av organisationen Ecpat.

Kaarlo Laakso berättar att han också sett misstänkta pedofiler.

– Första gången jag kom till Thailand 1984, då såg jag saker som inte var kul, äldre män med yngre pojkar.

Anmälde du det då?

– Nej, vart skulle jag anmäla det? Det är ju det som är problemet. Det är därför vi har den här möjligheten att du kan göra det direkt på internet. Det är mycket enklare än att gå in på en polisstation när du inte kan språket, det är lättare att anmäla till en svensktalande person.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".