Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen öppnar för arbetskraftsinvandring

Publicerat tisdag 17 juli 2007 kl 12.09
Tobias Billström.

På tisdagen öppnade regeringen som väntat för viss arbetskraftsinvandring. Det handlar om en rad förslag för att underlätta för arbetskraft från länder utanför EU att komma till Sverige.

– Den viktigaste skillnaden är införandet av det så kallade arbetsökarvisumet, det vill säga möjligheten för människor som kan visa upp från början att de har kunskap och kompetens att komma hit på tre månaders visum och då hitta en arbetsgivare och börja jobba.

– Det är kanske den absolut viktigaste skillnaden, säger migrationsminister Tobias Billström.

Större möjlighet
Regeringen vill också att företagare ska få större möjlighet att direktrekrytera arbetskraft utanför Europa, och att den som har ett arbete i Sverige kunna få stanna längre än idag.

Förslagen som nu skickas ut på remiss innebär också att det fackliga inflytandet över rekryteringen av arbetskraft från utlandet minskar. Något som fått kritik från LO - en kritik som migrationsministern avvisar.

– Facket kommer fortfarande ha en roll att spela, när det gäller att se till att löner, anställningsvillkor och socialförsäkringar fungerar och de kommer att få möjlighet att titta på det här.

– Men när det gäller den så kallade arbetsbristprövningen, så kommer inte facket att spela den roll de har gjort tidigare och det menar vi är rätt. Finns det en position som ska fyllas så ska inte facket ha vetorätt, säger han.

Stort intresse
Enligt migrationsminister Tobias Billström är det för att möta en framtid där svenskarna blir äldre och där allt färre ska försörja fler som reglerna för arbetskraftsinvandring nu måste ändras, och han tror att intresset för att komma till Sverige kommer att vara stort.

– Jag tror det kommer att vara mycket stort, framförallt när det gäller vissa nyckelgrupper som vi behöver för vår industri och som vi behöver för vår välfärd.

Vilka då?

– I dagsläget skulle det vara byggnadsarbetare, men jag skulle också vilja peka på andra mer högutbildade grupper och nyckelkompetens i enskilda företag, det finns hur många varianter som helst, säger han.

Ni pratar ofta om att en miljon människor lever i utanförskap är det då rätt att öppna upp för en större arbetskraftsinvandring?

– Ja, självklart är det det, därför att det här kan ju bidra till att minska den här arbetslösheten som vi ser just därför att företagen får nyckelkompetens.

– Sen ska man också komma ihåg att det är skillnad på kunskaper och kunskaper. Vi får inte glömma bort att genom att driva på utvecklingen i industrin framåt så får fler människor möjlighet att få jobb, säger han.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".