Ericssons Indienaffär kan halveras

Det har uppstått frågetecken till Ericssons jätteorder till Indien. Mångmiljardkontraktet med Indiska teleoperatören BSNL kan komma att halveras och priserna förhandlas om.

I april i år valde indiska staten, efter budgivning, Ericsson och Nokia som leverantörer till ett jätteprojekt med den statsägda mobiljätten BSNL. En affär värd nästan 20 miljarder kronor för Ericsson.

Nu skriver den indiska affärstidningen Business Standard att BSNL vid ett styrelsemöte på måndagen fattade beslut som kan justera kontraktet med Ericsson.

Kontraktet kan halveras
Kontraktet kan komma att halveras, och dessutom kan den indiska teleoperatören komma att förhandla om priserna. Det, efter att Indiens kommunikationsminister i juni sa att BSNL borde omförhandla kontraktet med Ericsson, som enligt honom inte borde ta ut mer än 100 dollar per gsm-linje. Kontraktet säger 108 dollar per linje. 

Business Standard skriver också att det på styrelsemötet kan ha fattats ett beslut att bara beställa 2G, andra generationens utrustning.

Chans för Motorola
I så fall kan det innebära att Motorola får en ny chans att kamma hem kontraktet. Motorola nobbades nämligen i budgivningen för att de inte ansågs tillräckligt bra på 3G-utrustning. Som i kontraktets nuvarande form står för en fjärdedel av affärens värde.

Ericssons presschef Åse Lindskog har ingen kommentar till uppgifterna eftersom ingen formell kommunikation har ägt rum med BSNL.

BSNL:s vd vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Han säger att det än så länge är konfidentiellt vad som sades på tisdagens styrelsemöte.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".