Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgsregionen kan få ny tågtunnel

I Göteborg kan en ny tågtunnel komma att byggas. På måndagen presenterade Banverket fem olika tunnelalternativ i en första utredning. Tunneln ska förbättra godstrafiken men framförallt tågtrafiken för pendlare säger Per-Magnus Bengtsson från Banverket.
– Göteborgs central är det trånga nålsögat, kan man säga. Redan idag har man uppnått kapacitetstaket, och när vi då tittar 15 år fram i tiden så måste vi hitta någon kraftig möjlighet att öka resandet, och då är det att bygga bort genomgångsstationen som vi har kommit fram till är den bästa lösningen, säger Per-Magnus Bengtsson. De kortaste är lönsammast Det första alternativet går rakt från Almedal till centralstationen, med en station vid Korsvägen. Tunnelalternativ två går dessutom över Rosenlund. Trean går däremot över Norra Chalmers och Rosenlund. Mellan 5 och 20 miljarder kronor kostar tunnlarna, men de kortaste är samhällsekonomiskt lönsamma. – Ja, sett ur Västtrafiks synpunkt är det något av de genare alternativen - alltså ett, två, tre - därför att det innebär minst omväg och det snabbaste systemet, säger Leif Blomqvist som är socialdemokratisk ordförande i Västtrafik som ansvarar för all kollektivtrafik i Västsverige. Hur enig är man nu då från Västsverige när det gäller det här bygget? – Ja, från både Västra Götaland och Göteborgsregionen är ju det här ett av de projekt som man har tyckt varit viktigt, och det beror på att det inte är en tågtunnel för göteborgarna utan det är en tågtunnel som är en förutsättning för att den pendeltrafik vi har byggt upp - upp till Skövde, Trollhättan, Vänersborg, Borås och så vidare - ska kunna utvecklas, säger Leif Blomqvist.
Lasse Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".