Folkhälsoarbetet förändras

Snart presenterar regeringen sina nationella mål för folkhälsan. Under tiden fortsätter många att arbeta för den svenska folkhälsan i ett brett perspektiv. Ett sätt att få människor att må bra är att låta dem själva få inflytande över sin närmiljö.
Ett sätt att stärka folkhälsan är att låta de boende i ett område själva bestämma hur det ska se ut. Det menar arkitekten Mona Seuranen på stadsbyggnadskontoret i Göteborg som har använt referensgrupper när ett nytt bostadsområde skulle byggas och ungdomsgruppen hade flera konkreta förslag: – De tyckte inte att vi skulle ha grus på gångarna inne på gården. Det är opraktiskt tyckte de: var ska vi kunna rita vår hage, och var ska vi kunna åka inlines och vad tror du mamma säger när vi drar in allt grus i farstun, säger de, berättar Mona Seuranen. Bredare perspektiv idag På sjuttiotalet drevs kampanjen om att svenskarna borde äta sex-åtta skivor bröd om dagen. Idag är arbetet för folkhälsan betydligt mer komplext nu handlar det om såväl sjukdomar och friskvård som trafik och boende. Och folkhälsoaktörerna många – myndigheter, landsting och kommuner. Att alla arbetar tillsammans är avgörande menar Ewy Thörnqvist på Folkhälsoinstitutet: – Man vill gärna rangordna de här sakerna men jag tycker det måste vara ett brett perspektiv för att komma framåt, säger hon. Förebygga är bäst Det förebyggande arbetet prioriteras. I exempelvis Västerbotten har sjukvården arbetat med att uppmärksamma människor på riskfaktorer för hjärt- och kärl-sjukdomar, berättar Lars Weinehall, docent i folkhälsovetenskap på Umeå universitet: – Vi ser nu att Västerbotten haft en bra utveckling, medellivslängden ökar, säger han. Lista på mål för folkhälsan Om en månad lägger den nye folkhälso- och socialtjänstministern Morgan Johansson fram en proposition och för första gången kan det bli en lista på tio nationella mål för folkhälsan. I Örebro kommun har folkhälsoarbetet tidigare utgått från regeringsmål och så blir det även i fortsättningen säger kommunalrådet Johnny Andersson: – Det är egentligen att kompensera för ojämlikheten. Om vi kan se ett antal bostadsområden som har sämre hälsa än andra så väljer vi att proritera dem, säger han. Trafiken viktig Kommunerna bör planera för trafikmiljön i folkhälsoperspektiv, menar Sari Wallberg som är ansvarig för trafikfrågor på Kommunförbundet. Hon menar att barnens väg till skolan och hastighetsbegränsningar är betydelsefulla: – Jag tycker det är viktigt att få över fler från att köra bil till att gå och cykla. Det är också viktigt att skapa trafiksäkra miljöer där folk inte skadas. Det handlar alltid om en investering men det pågår arbete runt om i kommunerna för att hastighetssäkra vägar och gator, säger hon.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".