Färre rymningar från landets fängelser

Antalet rymningar från landets fängelser har halverats under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året. Lars Nyhlén är generaldirektör för Kriminalvården.

– Vi är glada åt att antalet rymningar går ned och vi ser det som en följd av de åtgärder som vi vidtagit under ett antal år. Där vi steg för steg avhjälpt brister som funnits i anstalts -och häktesmiljön och förbättrat säkerheten.

– Det vill säga - rutiner, personalens utbildning, attityder och även tekniska brister har åtgärdats, vi har också infört ny teknik som stöd för säkerheten, säger han.

30 personer
I år rymde totalt 30 personer från anstalter under årets första sex månader. Under samma period förra året skedde 70 rymningar, alltså fler än dubbelt så många.

En förklaring till att antalet rymningar minskat är att fler fångar fått plats på slutna anstalter där säkerheten är högre.

– Platsbristen har minskat lite grann, det är inte lika fullt som tidigare, men det är fortfarande för hög beläggning under stora delar av året.

– När topparna är som högst så är det fortfarande för mycket och därför genomför vi nu en utbyggnad av anstaltsbeståndet, säger han.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".