EU-satsning kan ge fler biodlare i Sverige

Färre bär, frukter och blommor. Det kan bli verklighet om inte fler vill börja odla bin i Sverige. Det finns för få bisamhällen och antalet biodlare har halverats sedan mitten av 1980-talet.

Nu hoppas Janne Mårtensson som är konsulent på Sveriges Biodlares riksförbund att regeringens och EU:s satsningar ska resultera i fler biodlare som tillsammans kan ge fler bisamhällen.

Artfattigare natur
– Om det inte skulle bli så får vi en artfattigare natur med färre bär, blommor och frukter, säger han.

I Janne Mårtenssons trädgård i Vimmerby i Småland surrar över 100 000 honungsbin i åtta bisamhällen. Tillsammans pollinerar de växtligheten i hela trakten och de tar med sig pollen från den ena blomman till den andra. Det här för med sig att växter, frukt och bär kan befruktas, återkomma och kanske till och med öka i skörd varje år.

Men pollineringen fungerar inte lika bra överallt som i Vimmerby. Landets biodlare blir allt färre.

Knappt hälften finns kvar
1985 fanns det runt 20 000 biodlare i landet. I dag uppskattar Sveriges Biodlares riksförbund att det finns knappt hälften kvar.

I och med det här har också landets bisamhällen blivit färre. Allt som allt finns det cirka 145 000 kvar. Det är 50 000 samhällen för lite, räknar man med.

Det innebär inte bara konsekvenser för landets trädgårdsentusiaster. Även jordbrukare kan känna av de år som det råder brist på pollinerande bin.

”Bristen märks mycket väl”
Janne Mårtensson som är konsulent på Sveriges Biodlares riksförbund säger att det på sina håll är en brist som märks mycket väl.

– Plötsligt ser man inga bin i de blommande fruktträden på våren. Då har kanske traktens sista biodlare slutat och då blir det inte så mycket äpplen det åren, säger han.

För att komma tillrätta med bristen på pollinerande bin arbetar både biodlarna och Lantbrukarnas riksförbund LRF för att locka fler lantbrukare till att starta biodlingar så att bisamhällena ska öka.

Treårigt honungsprogram i EU
Men även EU och regeringen vill få fram honungsbina igen. Fram till år 2010 gäller ett treårigt honungsprogram i EU. Anslagen till det programmet ska nu öka. Hur mycket pengar Sverige kommer att satsa är inte klart, men det handlar om mer pengar än tidigare.

– Det är inte fastställt än, men antagligen blir det en tredjedel mer än tidigare program som var på runt tre miljoner kronor. Målet är att biodlarna som vill syssla med det här ska kunna göra det också, säger Andrei Carapancea som är sekreterare på jordbruksdepartementet.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".