Israel friger 256 palestinska fångar

Israel har i dag, tisdag, offentliggjort namnen på de 256 palestinska fångar som ska friges ur israeliska fängelser. Frigivningen av fångar är ett sätt för Israels premiärminister Ehud Olmert att stärka palestiniernas president Mahmoud Abbas efter striderna mellan grupperna Hamas och Fatah.

Men frigivningarna är en droppe i havet säger, Isak Qaraka från Palestinian Prisoner’s Society, som hjälper palestinska fångar.

Antalet fångar som friges är mycket litet, säger Isak Qaraka. I de israeliska fängelserna finns mer än 10 000 palestinska fångar. Han tycker att överenskommelsen är helt på Israels villkor, de bestämmer namnen och reglerna, säger han.

Sex av 256 är kvinnor
I dag har många människor ringt till Palestinian Prisoner’s  Society i Betlehem och frågat om just deras släktingar finns bland de fångar som ska friges.

På listan finns 256 namn och bland dem är sex kvinnor. Majoriteten tillhör den palestinske presidenten Mahmoud Abbas grupp Fatah. Ingen kommer från rivalen Hamas.

Kravet för att släppa fångarna har varit att de inte har dödat israeler och namnen publiceras på internet i dag, så att människor ska ha chans att lämna synpunkter. En grupp som arbetar för israeliska terroroffer har redan sagt att de ska protestera mot listan.

Hoppas att fler friges
Utanför den palestinska fångorganisationen står Adib Assa. Han har både sina bröder och andra släktingar i fängelse. Deras namn finns inte på listan, men han hade heller inget hopp för deras skull.

Maryam Lahaam stannar till och säger att hon hoppas att fler palestinska fångar friges. Själv har hon en kusin i fängelse, men eftersom han tillhör Hamas, finns han inte på listan.

Katja Magnusson, Betlehem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".