Kosovofrågan kan flyttas från FN

Enligt EU kommer frågan om Kosovos framtida status att flyttas från FN om Ryssland fortsätter att bromsa en lösning för provinsen.

FN:s säkerhetsråd kommer inte att få ta ställning till frågan om Kosovos framtid om inte Ryssland inom några dagar godkänner förslaget till en ny FN-resolution. Det sa EU:s utrikesansvarige Javier Solana på tisdagen efter ett möte med bland andra FN:s särskilda Kosovosändebud, Martti Ahtisaari, som har lett förhandlingarna mellan Kosovos albaner och Serbien.

FN-styrt
Kosovo är fortfarande formellt en del av Serbien men har styrts av FN under de senaste åtta åren, sedan NATO:s bombningar drivit ut de serbiska styrkorna från provinsen.

På måndagen förklarade Rysslands FN-ambassadör att den nu föreslagna resolutionen inte var acceptabel, den innebar att direkta förhandlingar skulle föras mellan Serbien och kosovoalbanska ledare under 120 dagar och därefter skulle en ny resolution skrivas.

Hotade med veto
Serbien motsatte sig en sådan lösning och Ryssland hotade med att lägga in sitt veto mot resolutionen.

Nu anser Javier Solana att frågan bör dras bort från FN om det inte sker någon omvärdering från rysk sida och därefter ska den så kallade kontaktgruppen om Kosovo ta över. Där ingår också Ryssland tillsammans med USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland, men där finns ingen vetorätt.

Skytteldiplomati
Kontaktgruppen skulle då ta över den skytteldiplomati som FN i form av Marti Ahtisaari hittills har hållit i.

Reaktionerna i Kosovo på tisdagen har varit att det nu är EU och USA som bör fatta beslutet och erkänna Kosovo som självständigt.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".