Dödsstraff omvandlat till fängelsedomar

Dödsdomarna mot de fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare som anklagats för att medvetet ha smittat 438 libyska barn med hiv omvandlas till livstidsdomar. Det bestämde Libyens högsta rättsliga råd under tisdagskvällen.

Dödsdomarna mot de utländska sköterskorna och läkaren som tidigare var verksamma i Libyen har hävts och omvandlats till livstidsdomar av den högsta rättsliga instansen i Libyen.

Ekonomisk kompensation
Beslutet kommer timmar efter att anhöriga till de smittade barnen släppt kravet på att de anklagade ska betala med sina liv.

Tidigare under tisdagen fick familjerna tillgång till den ekonomiska kompensation de krävt. Det rör sig om miljonbelopp som EU har varit med och förhandlat fram.

Skjutits upp
1999 fängslades sköterskorna och läkaren, anklagade för att medvetet ha givit 438 libyska barn hivsmittat blod på ett sjukhus.

Dödsdomarna kom 2004 men verkställandet har skjutits upp gång på gång. Sköterskorna och läkaren har hela tiden nekat till anklagelserna.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".