Hassel är ett av de träd som hittas allt längre norrut.

Sydliga växter hittas nu i norr

Träd som tidigare bara växte i södra Sverige förökar sig nu allt längre norrut. Ek, ask, hassel och alm är några exempel som Ove Johansson, tidigare statsträdgårdsmästare i Örnsköldsvik, hittar på sina marker i Indal, norr om Sundsvall.

– För femton år sedan föryngrade de sig inte här nere i låglandet, utan bara uppe i Sydväxtbergen, säger Ove Johansson.

Många sydliga växter går numera att odla och få att övervintra. Den största skillnaden är att planterade växter nu sprider sig genom naturlig förökning, eftersom klimatet har blivit gynnsammare. I trakterna runt Örnsköldsvik finns hyggen där eken nu breder ut sig sig.

– De bästa ekarna nu i Örnsköldsvik har på hyggen i bästa lägen gett plantor som tävlar med hyggesslyet, alltså växer ungefär lika fort som björken, i varje fall fortare än granen.

Det är alltså självsådda ekar?

– Det är självsådda ekar. Då kan det alltså gå med språng helt enkelt.

Ädellövträden breder ut sig med språng i Norrland. Leif Kullman, professor i naturgeografi vid Umeå Universitet säger att den utveckling vi haft under de senaste 10-15 åren tar oss tillbaka till hur naturen såg ut för tusentals år sedan de senaste 10-15 åren.

– Man kan väl nästan säga att det här berikar den biologiska mångfalden. Jag har väldigt svårt att se någon fara i det här. Det här är ju träd som på sätt och vis hör hemma i den här miljön. Tidigare, för ett antal tusen år sedan, har de ju vuxit över en stor del av Norrland. Det gick ju bra, så det är väl bara trevligt att vi får en rikare miljö, säger Leif Kullman.

Milda vintrar
Det är framförallt de milda vintrarna som skapat förutsättningar för ädellövträd att växasprida sig norrut.

Trädgårdsmästaren Ove Johansson utnyttjar klimatförändringen till att odla både valnötter och persikor. På den varma grusslänten längs vägen har han planterat vindruvor, något som fler borde göra menar han.

– Absolut. Det gäller bara att bli kompis med slaghackern, och kanske kompis med Vägverket också, och så hålla sig kanske fyra meter ifrån, och sätta upp små skyltar med ”vindruvor”, säger Ove Johansson.

Hur smakar indalsvin?

– Rätt hyfsat. Det är drickbart i alla fall.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".