Svårt för journalister i Turkmenistan

Turkmenistan är ett av världens mest slutna länder sedan Sovjetunionens fall. Det är även ett av de länder där yttrandefriheten är sämst. Efter förre presidentens död i december i fjol hoppades många på en öppning. Men inte mycket har hänt. Det säger den turkmenske journalisten Nina Startseva.

Nina Startseva har lämnat Turkmenistan för Sverige och räknar inte med att få komma tillbaka.

– Det tjänar inte den nya regimens syften att göra några förändringar. Och den nye presidenten Berdimuchammedov är bara en marionett säger hon, det är andra som egentligen styr landet, säger Nina Startseva.

Universiteten öppna igen
Det enda positiva som har hänt är att universiteten, som stängdes under förre diktatoriske presidenten Nijazov nu har öppnats igen.

Nina Starseva är journalist, och har jobbat för brittiska och ryska medier. Där har hon rapporterat om brister i utbildningssystemet och om miljöproblem, ämnen som man inte skriver om i turkmenska medier.

Begränsad yttrandefrihet
Turkmenistan är ett av de länder i världen där yttrandefriheten är mest begränsad och inhemska medier är fulla av propaganda.

Efter hennes förra Sverigebesök har hon känt sig förföljd. Hon vet att hennes telefon är avlyssnad och att posten öppnas. Förhören hos säkerhetspolisen KGB har blivit allt tätare.

– De är rädda för att folk ska få upp ögonen för hur illa det verkligen är i landet och att bilden som av att vi lever i en gyllene tidsålder i Turkmenistan ska förstöras, säger Nina Startseva.

Kollega dödades
Förra året dödades en kollega som arbetade åt en fransk tv-kanal, troligen efter KGB:s tortyr.

När Nina Statseva bjöds in att delta vid en konferens i Sverige för några veckor sedan bestämde hon sig att för att tacka ja, även om det innebär att hon inte kan återvända till Turkmenistan.

– Jag älskar mitt land, men mitt land tycker inte om mig, säger hon.

Att stanna hade inneburit fara för hennes och hennes sons liv.

Översättning: Karin Bruce

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".