Brown inväntar officiellt ryskt svar

Den diplomatiska krisen mellan Storbritannien och Ryssland ser inte ut att avta. På måndagen sa Storbritannien att fyra ryska diplomater ska utvisas, något som i brittisk press jämförs med kalla kriget och som kraftigt kritiseras i Moskva.

Efter utrikesminister David Milibands uttalande under måndagen har det varit ett dygn av väntan i Storbritannien. Miliband sa att eftersom ryssarna vägrar lämna ut den misstänkte för mordet på Alexander Litvinenko i november så har Storbritannien inget annat val än att vidta åtgärder, bland annat att utvisa fyra diplomater.

Spekulationer
Sedan dess har alla väntat på Rysslands motdrag. Det har spekulerats i hinder i de viktiga handelsförbindelserna, att Ryssland ska utvisa minst fyra brittiska diplomater, och minskat samarbete när det gäller terroristbekämpning.

När Ryssland äntligen skulle göra ett officellt uttalande hette det bara att Ryssland ska vidta rimliga riktade åtgärder, det nämndes inte vilka, men det antyddes att det inte ska påverka handeln.

Inget förhastat
På frågan varför Ryssland ännu inte svarat officiellt, efter mer än ett dygn sa Rysslands Londonambassadör Yuri Fedotov, att man inte vill göra någonting förhastat. Han konstaterade att Ryssland inte kan lämna ut den misstänkte Andrej Lugovoj, men att han istället kan komma att ställas inför rätta i Moskva.

Britternas premiärminister Gordon Brown sa under tisdagskvällen att han fortfarande väntar på ett officiellt svar från Ryssland och när han får det ska ha noga och varsamt överväga vad som ska hända sedan.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".